Copiii din spatele blocului

copii 90

– Mami, arunca-mi cinci mii!

– Maaaami! Maaaaaaaaaaaaaami!

– La ce-ti trebe? Hai sus!

– Nu vin, arunca-mi.

…mami tranteste geamul.

Voi spuneti ca au disparut. Ca pruncii din spatele blocului se ascund dupa tablete jucandu-se cu monstri si roboti. Spuneti ca ei nu mai stiu ce e aia o caseta audio, o poveste citita sau jocuri gen Tara, tara, vrem ostasi! Am citit multe articole cu titlul „Copiii nascuti prin’90 vor intelege” sau „Copiii de astazi nu vor intelege” – unele rautacioase, altele de un patetism aparte ca sa planga vreo doi-trei.

De ce sa fie copilul ca si tine? De ce sa se joace la fel? Lasa-l sa aiba experientele lui! Tu poti sa-i povestesti cu drag despre ale tale, dar atat. De ce sa nu aiba smartphone de la 7 ani? Invata-l sa il foloseasca istet si va avea de castigat. Sau vrei sa lupte mereu sa tina pasul cu ceilalti?

Copiii din spatele blocului meu inca se mai joaca. Nu stiu pentru cat timp, totusi…din cauza ta, parinte!

In parcarea mare au loc doar masinile, dar baietii mai gasesc un colt de-un lap-tenis. Dau trei pase, lovesc o masina – iese proprietarul pe geam si-i injura, raspicat si pe intelesul tuturor locatarilor. Merg in alt colt, se cearta intre ei – iese o mama mult-prea-grijulie pe geam si il face in toate felurile pe micul impostor care s-a luat in gura cu odrasla ei. Vorbeste urat…ca sa calmeze lucrurile. Copiii fac galagie, isi vorbesc frumos, isi vorbesc urat – o batrana se enerveaza ca nu-si poate face siesta, iese pe geam si ii trimite pe toti la blocurile lor. Copiii comenteaza ceva incet, batrana ii ameninta cu bataia, cu parintii si apoi cu politia.

Mai sunt zile cand ies si parintii afara cu copiii, in special cu cei mai mici. Atunci nu mai auzi galagia simpatica a copiilor, ci doar vaietele mamicii. Alex, nu pe acolo mami, o sa cazi! Aleex!

Nu e usor sa cresti un copil. Usor e sa critici.

Cu toate astea, dragi parinti, intelegeti ca copiii vostri sunt opera voastra de arta. Asa sunt, cum i-ati crescut. Tin tableta aia in mana pentru ca voi le-ati dat-o, nu va asculta si va manipuleaza pentru ca i-ati prea rasfatat, nu se mai joaca pentru ca nu i-ati lasat.

Comments

comments